Cada vegada són més, els nens i adolescents, que es veuen en la situació d’haver d’afrontar situacions d’assetjament escolar. Hi ha nens, amb una necessitat de dominació sobre els altres, que gairebé diàriament assetgen els seus parells que semblen més febles o diferents, més vulnerables i amb menys autoestima.
La intimidació no és un fenomen recent, ha existit des de fa generacions en una àmplia varietat de formes. Una persona és víctima de bullying, quan s’exposa en repetides ocasions durant un període de temps, a accions negatives perpetrades per dues o més persones, considerant-se acció negativa el fet que una persona infligeixi intencionadament lesions o molèsties a una altra persona, a través del contacte físic, abús verbal o d’altres maneres (Olweus, 1993). El concepte de bullying inclou l’assetjament físic (per exemple, empènyer, colpejar o donar cops de peu), la intimidació psicològica (per exemple, difusió de rumors falsos), la intimidació verbal (per exemple, insults i assetjament verbal), el ciberassetjament, l’assetjament racial i l’assetjament sexual.
Tot i que la majoria dels casos d’assetjament escolar es produeixen durant els anys escolars, pot conduir a greus conseqüències a llarg termini per a la víctima i per l’agressor. De fet, en alguns casos es crea un dany emocional, psicològic i físic que poden deixar cicatrius en les víctimes i els agressors per la seva resta de les seves vides .
A nivell europeu s’han implementat diversos i importants projectes relacionats amb el bullying. No obstant això, la majoria d’ells tendeixen a centrar-se només en un aspecte del problema i, per tant, no donen lloc a una resposta comuna per abordar el problema en les seves diverses formes. El projecte EAN, pretén omplir aquest buit i proporcionar un enfocament europeu unificat. Amb aquest objectiu, l’Associació Baobab, entitat sense ànim de lucre vinculada al grup TAU, en col·laboració amb altres 16 socis de 12 Estats membres de la UE amb àmplia experiència en el camp, hem creat la Xarxa Europea Anti-Bullying.
Finançat pel Programa Daphne III de la Comissió Europea, l’objectiu del projecte EAN és la creació d’un conjunt d’eines d’intervenció i una política europea comuna en contra de la intimidació o bullying. Aquest esforç s’aconseguirà a través de la capacitat dels socis, la presa de consciència pública sobre el problema i la participació dels nens. En l’etapa final del projecte, s’establirà una Xarxa Europea de Lluita contra l’Assetjament Escolar, que reunirà els diversos esforços en aquest camp i els transformarà en una sola veu unificada en l’àmbit europeu.
Una de les primeres iniciatives de la nova Xarxa Europea Anti-Bullying, serà la promoció davant les institucions comunitàries del Dia Europeu contra el Bullying. Amb aquest objectiu, la Xarxa ha elaborat el següent spot:
Per amés informació sobre el projecte EAN, o sobre la Xarxa Europea Anti-Bullying, contacteu amb nosaltres: baobab@associacio-baobab.org